Mi az a szemészeti szűrővizsgálat?

A szemészeti szűrővizsgálatok célja, hogy felismerje az öröklődő szembetegségeket. Ez egy komplex szemészeti vizsgálat, így előfordulhat, hogy találunk más, nem öröklődő elváltozást is.

Mik tartoznak az öröklődő szembetegségek közé?

Olyan elváltozások, melyek:

  • egy-egy fajtában gyakoribbak, mint másokban (pl.: öröklődő lencseluxáció terrierekben)
  • fajtán belül rokon egyedekben gyakoribbak
  • jellemző a megjelenése és a helyeződése (pl.: a chorioidea hypoplasia colliek-ban mindig a látóidegfőtől temporalisan található)
  • jellemző a megjelenés ideje és progressziója

Fontos tudni, hogy az elváltozások jelentősebb részénél az öröklődés pontos módja nem ismert.

Ki végezhet szemészeti szűrést?

Jelenleg hazánkban minden állatorvos végezhet szemészeti szűrővizsgálatot. Mégis az ideális az lenne, ha csak azok végeznék ezt a vizsgálatot, akiknek megfelelő szemészeti műszereik és tudásuk van.

Milyen típusú szemészeti szűrések léteznek itthon?

Magyarországon a Kisállat Szemészeti Egyesület rendes tagjai által végzett szemészeti szűrésre (http://kisallatszemeszet.hu/szemeszeti-szurovizsgalatok/) illetve ECVO szemészeti szűrésre van lehetőség.

Mit jelent ez ECVO szűrés?

ECVO (European College of Veterinary Ophthalmologists) szemészeti szűrést csak olyan állatorvosok végezhetnek, akik egy többlépcsős vizsgán, nemzetközi bizottság előtt számot is adtak tudásukról.  (https://www.ecvo.org/media/examiners_in_other_countries.pdf)

Magyarországon egyedül én tettem le ezt a vizsgát.

Kinek javasolt az ECVO szűrés elvégzése?

Tőlünk nyugatra rendszerint a törzskönyvezéshez bekérik a szemészeti szűrési papírt, és szinte csak  ECVO panellist által végzett szűrést fogadják el. Így azoknak, akik ezekben az országokban szeretnének törzskönyveztetni, fedezni, mindenképpen javasolt ez a vizsgálat.

Kizárhat a vizsgáló a tenyésztésből bármilyen egyedet a vizsgálat alapján?

Nem. Fontos kihangsúlyozni, hogy a szemészeti szűrést végző személy nem döntéshozó, mindössze javaslattal szolgálhat. A végső döntést a tenyész-szervezetnek kell meghoznia, azaz nekik kell szabályozni, hogy milyen terheltségű egyedet vesznek be és milyet zárnak ki a tenyésztésből.

Milyen javaslatokkal élhetünk?

  • Nem javasolt tenyésztés az érintett egyeddel akkor, ha igazoltan öröklött és/vagy az elváltozás a látás illetve a szem egyéb funkciójának jelentős károsodását okozza (pl.: progresszív retina atrófia)
  • Abban az esetben, ha az elváltozás: feltehetően öröklődő, de nem okoz látásproblémát, illetve a szem egyéb funkcióját sem károsítja, tenyésztésben maradhat az egyed, hiszen ha kizárunk minden egyes kutyát, akkor jelentősen szűkítjük a génállományt és ezzel új problémák megjelenését kockáztatjuk.

Kiválthatja a klinikai szűrést a génteszt?

Sajnos csak nagyon ritkán. Ahhoz képest, hogy milyen nagyszámú betegségről tudjuk, hogy öröklődő, nagyon kevésnél ismert a pontos öröklésmenet. Sok labor ajánl kombinált teszteket, melyek több betegséget szűrnek egyszerre, de ehhez fontos tudni, hogy egy betegséget több mutáció is okozhat. Ráadásul előfordulhat, hogy az adott fajta egy betegséggel nem is terhelt, így ugyan szépen mutat egy negatív eredmény, de semmit nem ér. Mielőtt géntesztet kérnénk, győződjünk meg róla, hogy az adott fajtában előfordul-e a betegség és ha igen, ismert e az érintett génszakasz (https://www.ecvo.org/hereditary-eye-diseases/ecvo-manual/chapter-9-breeds-dogs.html).

Miért hoztuk létre az egységesített szűrési lapot?

Magyarországon ugyan vannak fajták, ahol van kötelező szemészeti szűrés, mégis mindeddig nem volt bevezetve egységesített szűrési lap, sem pedig elvárt műszerezettség.

A Magyar Kisállat Szemészeti Egyesület az ECVO (European College of Veterinary Ophthalmology) szemészeti szűrővizsgálatának mintájára 2019 elején egységesített, online kitölthető szűrési lapot vezetett be, melyhez tartozik egy adatbázis is, így nemsokára kimutatásokkal tudunk szolgálni egyes itthoni fajták terheltségéről. Szintén az ECVO szűrési szabályzata alapján megszabtunk egy listát, melyen a szűréshez feltétlenül szükséges szemészeti műszerek találhatóak. Minden szemészeti szűrést végző tagnak kötelezően rendelkeznie kell a következő eszközökkel: a direkt oftalmoszkóp, minimum 10x nagyítással rendelkező  binokuláris réslámpa-biomikroszkóp, indirekt oftalmoszkóp és ehhez használható nagyító lencsék, szemnyomás mérő és gonioszkópiás lencse. Ezek az eszközök mind elengedhetetlenek az alaposan kivitelezett szemészeti szűrővizsgálathoz.
A szemészeti szűrést végző kollégák elérhetőségeit itt találják: http://kisallatszemeszet.hu/szemeszeti-szurovizsgalatok/

Információk

Genetikai szűrések

A collie szem betegség vagy CEA (collie eye anomaly)